ARECITIN - Doplněk stravy s lecitinem, zinkem a vlákninou

V poslední době se ve své ordinaci stále častěji setkávám s otázkami typu: "Všechno zapomínám, nemohu si vzpomenout, kde mám věci, nic si nepamatuji, nemohu se soustředit, těžko se učím nové věci... a podobně. Dá se to nějak léčit? Nemůže se jednat o první projevy Alzheimerovy nemoci? Existuje nějaká prevence Alzheimerovy nemoci ?"

Tyto otázky mi kladou nejčastěji pacienti vě věku mezi 40 a 50 lety, jak ženy, tak muži, nezávisle na stupni dosaženého vzdělání. Co je příčinou těchto potíží ? Při první návštěvě pacienta samozřejmě nelze jednoznačně vyloučit ani závažné onemocnění typu Alzheimerovy demence, v naprosté většině případů je však příčina jiná. Demence je nezvratný pokles intelektu , který provázejí poruchy chování a změny osobnosti, je narušena sociální a ekonomická aktivita. Příčinou demence je difuzní onemocnění, především mozkové kůry. Poruchy paměti však mohou být způsobeny i stavy větší únavy a vyčerpání, depresí, syndromem vyhoření, chronickou bolestí nebo jiným chronickým onemocněním a mnoha dalšími příčinami. Především zcela přirozeně stárnutím dochází k určitému snížení psychické výkonnosti a věk kolem 40 let je obvykle doba, kdy si to člověk poprvé uvědomuje. Dále však přistupuje dlouhodobě přetrvávající přetížení a stres. Většina populace je vystavena trvalému stresu například z určité míry existenční nejistoty nebo špatného životního prostředí nebo jiných negativních faktorů. Navíc ve středním věku většinou vrcholí profesní nároky, rozhoduje se o budoucnosti dětí, někdy se přidává nutnost péče o staré a nemocné rodiče, někdy problémy v partnerských vztazích, objevují se chronické nemoci, jako je například vysoký krevní tlak nebo cukrovka, u žen hormonální změny. Výsledkem je často soubor potíží: výpadky paměti / poruchy soustředění / únava / snížení psychické i fyzické výkonnosti.

Trvalé psychické přetížení může také být jedním z faktorů urychlujících přirozený úbytek mozkových buněk, t.j. vedoucích ke zrychlenému stárnutí mozku.

Jak tuto situaci řešit ? Nejlepší by bylo odstranit příčinu, ale to ve většíně případů bohužel není možné. Existuje však možnost ochrany mozkových buněk před předčasným stárnutím a odumíráním pomocí látek příznivě ovlivňujících jejich metabolizmus. Těmto látkám se říká neuroprotektiva. Neuroptotektiva chrání neurony před poškozením, zvyšují metabolismus a krevní průtok mozku. Vysledkem je zlepšení fyzické i psychické kondice a to nejen v přicházejícím stáří ale i v období zvýšeného výkonu nebo při stresu. Jednou z možností příznivého ovlivnění metabolizmu nervových buněk je ochrana jejich membrán pomocí lecithinu. Lecithin patří mezi fosfolipidy a je nepostradatelný pro lidský organizmus. Je nezbytnou součástí buněčných membrán. Na nedostatek lecithinu jsou nejcitlivější právě buňky nervové soustavy, dále pak buňky jater, žaludku, kůže a vlasů. Lecithin také napomáhá snížení LDL cholesterolu. Užívání lecithinu příznivě ovlivňuje projevy nervozity, zvyšuje psychickou výkonnost, pozitivně působí na paměť, schopnost soustředění a zvyšuje kvalitu spánku. Dále má řadu pozitivních účinků i mimo nervový systém, například snižuje toxický účinek alkoholu na játra, podporuje redukci tuků zrychlením jejich metabolizmu, pročišťuje cévy, zlepšuje stav pokožky, snižuje bolesti kloubů. V naší potravě je lecithinu nedostatek , příčinou je průmyslové zpracování potravin, např. rafinace olejů, vymílání mouky, atd. Proto je velmi vhodné doplňovat denní dávku lecithinu pomocí některého z doplňků výživy.

Vhodným přípravkem je například Arecitin. Tento přípravek obsahuje nejen lecithin, ale i biogenní prvky hořčík, vápník , zinek a také vlákninu. Tato směs působí synergicky, zvyšuje účinnost lecithinu a prodlužuje dobu jeho účinku. Jako doplněk usnadňující trávení obsahuje mletá jablka, která jsou zdrojem vlákniny. Další výhodou tohoto přípravku je jeho prášková forma, která umožňuje jeho vmíchání v dostatečně účinném množství například do jogurtů či kaší.

Část chronického stresu lze odbourat změnou způsobu života. Některé povinnosti jistě lze zrušit nebo delegovat na jiné osoby. Pro duševní hygienu je naprosto nevyhnutné zařadit několikkrát týdně pravidelné aktivity (sport, hobby, tanec, atd. ), které nám umožní alespoň přechodně zapomenout na všechny starosti. Často se stává, že příznivý vliv neuroprotektiv díky celkovému zlepšení psychického a fyzického stavu nepřímo umožní podobnou radikální změnu životních stereotypů.

Někdy však samotné obavy ze závažného onemocnění typu Alzheimerovy nemoci působí jako stresující faktor, způsobují poruchy spánku, předrážděnost, nechutenství a také další snížení psychické výkonnosti, čímž vzniká bludný kruh. V tomto případě bych doporučovala absolvovat psychologické vyšetření , kde lze za pomocí speciálních testů potvrdit nebo vyloučit závažnou poruchu paměti nebo myšlení.

Proč u některých lidí dochází ke vzniku demence Alzheimerova nebo jiného typu není dosud jednoznačně jasné. S největší pravděpodobností se nejedná o příčinu jedinou, ale spíše o komplex příčin. Proto ani odpověď na možnost prevence těchto onemocnění neni jednoduchá a jednoznačná. Rozhodně však k prevenci těchto onemocnění může přispět jak dodržování zásad psychické hygieny, tak ochrana mozkových buněk pomocí neuroprotektiv.

MUDr. Zuzana Ritterová
neurolog